niedziela, 19 stycznia 2014

kiszony czosnek na przeziębienia

chciałam wam polecić jeszcze jeden specyfik, który od kilku lat stosujemy.
jest to "lekarstwo", które jest w zasięgu ręki chyba każdej mamy.
wystarczy do słoika włożyć kilka(naście) ząbków czosnku i zalać sokiem z kiszonych ogórków.
dokładna ilość zależy od preferencji smakowych. kto lubi czosnek może nawet zrobić w wersji skondensowanej :) tj 10 główek (nie ząbków!) czosnku na litr soku z ogórków. i wtedy taką nalewkę pije się codziennie kieliszek przed snem. (kolega stosuje to antypasożytniczo)
ja osobiście zlewam sok z jednego litrowego słoika i dodaję ok 2 główek czosnku, na wszelkie przeziębienia, grypy, i co tam się jeszcze do człowieka nieraz przypałęta.
zalany sokiem czosnek trzymam w słoiku zawiniętym w papier i w szafce (żeby było ciemno) przez około 2 tygodnie.
najlepiej zrobić sobie zanim się coś załapie, żeby na wszelki "w" mikstura była już w pogotowiu.

u nas jak jedna porcja się kończy, ja już nastawiam następną.

profilaktycznie można pić raz czy dwa razy dziennie, a po pierwszym kichnięciu daję dziewczynom po kilka łyżek co godzinę. one to bardzo lubią, więc nie muszę ich specjalnie namawiać.

zdjęcie z wikipedii bo nie chciało mi się fotografować swoich :)

zdrówka życzę :)

p.s.   o innych naszych recepturkach można sobie poczytać otwierając zakładkę "moja apteczka" u góry strony. (na razie wiele tego nie ma, ale stopniowo będę uzupełniać)

2 komentarze:

  1. Lubie takie domowe specyfiki a moja córka uwielbia czosnek z kiszonych ogórków. Ile czosnek powinien postać po zalaniu wodą z ogórków?

    OdpowiedzUsuń
  2. no tak, zapomniałam napisać, już naprawiam błąd.
    minimum 10 dni, ja trzymam 14.
    już dopisuję do posta :)

    OdpowiedzUsuń